Barszcz czerwony to nie tylko zupa na święta

Kup barszcz czerwony z koncentratu w butelce.

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to zupa jedynie na święta, którą jemy przeważnie podczas Wigilii bądź dużych rodzinnych spotkań. Tam, gdzie zwyczaj spożywania posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do wielu potraw.

Barszcz czerwony to zupa uniwersalna

Zdaje się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do przyrządzenia wywar z buraków, który sam w sobie nie jest dość sycącą potrawą. Tymczasem właśnie jego lekko słodkawy, a przy tym kwaskowy aromat powoduje, że rewelacyjnie łączy się on z innymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest wiele – jedni przedkładają kartofle, jajko oraz kawałki kiełbasy, pozostali wrzucają weń pierogi z grzybami, kapustą albo mięsem. Barszcz czerwony to znakomita strawa obiadowa, ale też smakowita przekąska albo kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy świetnie pasuje do chrupiącego krokiecika z pieczarkami bądź bułki drożdżowej z mięsnym farszem.

Trzeba wspomnieć, że barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, o ile nie jest zabielony śmietaną. Danie to uważane jest za zdrowe, gdyż zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, mangan, kwas foliowy, a także mnóstwo żelaza, przez co rekomenduje się je osobom chorującym na anemię. Natomiast z uwagi na to, iż podstawą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym na ogół zjada się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma lepszy smak

Nie ma uniwersalnego przepisu na barszcz czerwony – każdy w kuchni korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie doprawia tę potrawę. Niektórzy dodają do niego łyżeczkę cukru, aby wydobyć naturalną słodkość buraka, drudzy lubią barszcz na ostro, należycie pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli przyrządza się go z użyciem zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaskowaty smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a jednocześnie ma więcej kluczowych witamin i minerałów. Taki zakwas z buraków kiszonych można rzecz jasna przygotować osobiście, lecz proces fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa co najmniej tydzień. Jeżeli jednak raptem najdzie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub online.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]