Zamów kapustę kiszoną bez konserwantów.
Charakterystyczny smak kiszonej kapusty jest integralną częścią polskiej kuchni. Jest ona składnikiem licznych dań i statystyczny Polak stosunkowo często kładzie ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kwaszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność.
Kapusta kwaszoną – dlaczego powinno się spożywać?
Kapusta kwaszona, albo kiszona, gdyż te dwa przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych produktów żywnościowych wynalezionych na skutek szukania przez człowieka metody na kilkumiesięczne magazynowanie pożywienia. Drobniutko posiekane liście białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi okres czasu w efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś konsumowanie kwaszonej kapusty pozwalało uzupełnić potrzebne witaminy czy minerały, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A należy zaakcentować, że kiszona kapusta ma wiele substancji niezbędnych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, witaminy A, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się też inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B6, B2). Poza tym, kapusta kiszona to źródło m.in. żelaza, magnezu czy kwasów tłuszczowych omega-3. Zarazem to żywność niskokaloryczna, toteż rekomenduje się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Jak wykorzystuje kapustę kwaszoną w kuchni
Kapusta kiszona na naszych talerzach spotykamy zarówno w przystawkach do potraw, jak i jako podstawowy ich składnik. Niegotowaną z reguły spożywa się ją jako surówkę z tartą marchewką oraz posiekaną cebulką, która współgra z potrawami z kartofli oraz ryb, a niekiedy na słodko – oprószoną odrobina cukru. To również artykuł, który rewelacyjnie harmonizuje z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, dlatego robi się z niej nadzienie do pierogów, łazanek i pasztecików. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie istniałyby tradycyjne polskie dania – góralskiej kwaśnicy, bigosu czy kapuśniaka.
W zasadzie każdy szef kuchni ma swój przepis na kapustę kwaszoną, jednakże współcześnie coraz rzadziej kisi się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności gromadzenia artykułów spożywczych na czas zimy. Kiszoną kapustę w niewielkich i wielkich opakowaniach bez trudu nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy producenci mają w swojej ofercie także kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]