Zdrowa żywność ekologiczna – przetwory zgodne z naturą

Dalsze informacje o przetworach ekologicznych.

Od szybkiego rozwoju przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się w zeszłym stuleciu, produkty spożywane przez nas codziennie zaczęto standardowo wypełniać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Ale razem z rosnącym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz chętniej szukają oni artykułów wytworzonych z żywności nieprzetworzonej.

Eko żywność – niska zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich

By jakiś wyrób sprzedawany w Polsce mógł tytułować się „ekologicznym”, musi spełnić kilka wytycznych. Żywność ekologiczna oraz artykuły z niej sporządzone muszą zdobyć odpowiednie certyfikaty wydawane przez wyznaczone do tego instytuty. Fundamentalnym jednak przymiotem spożywczych artykułów ekologicznych jest to, że zastosowane do ich przyrządzenia owoce i warzywa kultywowano z zachowaniem kluczowych zasad rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie wykorzystywali syntetycznych nawozów ani środków ochrony roślin mogących negatywnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które również szkodzą środowisku. Niektóre bowiem nawozy wywołują zasolenie gleby bądź zatruwają wody gruntowe, a opryski upraw syntetycznymi pestycydami nierzadko powodują np. obumieranie pożytecznych organizmów. Natomiast na skutek ekologicznej uprawy owoce i warzywa posiadają wielokrotnie niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to oznacza, że mniej tych szkodliwych związków dostanie się do organizmu ich konsumentów.

Co musi być umieszczone na etykiecie zdrowej żywności

Żywność eko podlega stałej kontroli w każdej fazie produkcji, w tym także podczas przewozu oraz magazynowania. Co kluczowe, gdy produkt spełnia warunki, jego wytwórca prócz rutynowych informacji między innymi o temperaturze składowania, kaloryczności, wadze netto, kraju produkcji ingredientów i terminie trwałości, musi dodatkowo obowiązkowo wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego dany produkt i umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym są białe gwiazdki tworzące w kształt liścia. Wypatrując żywności ekologicznej trzeba więc czytać starannie etykiety produktów, a zamawiając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy zamieścił on na stronie sklepu informację o przyznanych certyfikatach.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]