Sól kłodawską niejodowaną kupisz na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.
Sól to substancja niezbędna do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie własności posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego należy ich używać w gastronomii?
Cechy soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie podbija smak jedzenia. Choć nadmierne użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (do 6 g w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż mających 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, między innymi selen, żelazo czy cynk, a przy tym jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska znakomicie podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – używana nie tylko w gastronomii
Sól kłodawska natomiast to składnik o wysokim stopniu czystości – zawiera 97% chlorku sodu i jest idealnym dodatkiem do domowych przetworów. Jest między innymi kopalnią żelaza, magnezu czy wapnia, a więc składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dlatego nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.
Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]