Właściwości soków z kiszonych buraków i kapusty

Zamów sok z kiszonej kapusty.

Z kiszonych warzyw korzysta się w polskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Ostatnio jednak raz za razem wspomina się też ogromne zalety zdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który dzisiaj często widoczny jest na półkach sklepowych w działach z żywnością eko.

Obniża poziom choresterolu i wzmacnia odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał bodaj każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu kapusty częstokroć podawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że napój jest niezmiernie zdrowy, aczkolwiek bardzo kwaśny. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to świetne źródło witamin! Ma on w składzie ogromne ilości witamin z grupy B, E, A oraz C, jak również przeróżne minerały, jak wapń, fosfor oraz żelazo. Wielu ludzi miewa trudności z przywyknięciem do kwasowego posmaku tego soku, ale powinnyśmy pić go regularnie, dlatego że wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy i wspomaga trawienie, a to sprawia, że może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej zaleca się również osobom, chorym na anemię. Naturalnie, nawet tak zdrowego przetworu nie należy nadużywać – wystarczy spożywać nie więcej niż 1 szklankę soku na dzień.

Działanie soku z kiszonych buraków

Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym lubianym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania, a który konsumujemy także jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się wiele witamin i ma własności przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: obniża ciśnienie, poprawia koncentrację, a jednocześnie zapobiega zaparciom. Pomimo że buraki cechują się dużą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży, a także osobom borykającym się z chorobami nerek bądź reumatyzmem.

Jeżeli nie masz czasu, żeby przygotowywać soki z kiszonych warzyw samemu, możesz kupić je w ulubionym markecie bądź zamówić przez internet w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, iż takie soki należy magazynować w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]